Mera vin!

Vår vinbonde Christophe berättade glatt att hans nya lilla ”chateau” i Saint Emilion började bli färdigt. Petit är det, Petit!  Väldigt Petit! Bara så vi vet före vi åker. Så vi tog givetvis en sväng förbi, detta måste vi se!

Han har här på exklusivt område (inom den s k Saint Emilion-appelationen) drygt 2 hektar vinrankor. Detta betyder att här görs ca 12.000 flaskor vin, ingen stor produktion. Men – eftersom det ligger där det gör, kan ha ta ut runt 15 euro per flaska, till skillnad mot på vår gård, som ligger i ett ”billigare” område, där han får 6-7 euro per flaska.

Och han lägger också mer tid och jobb på detta vin, som heter ”Chateau Clos Hortense”. Han gör ca 8000 flaskor o-ekat (görs i ståltank), och ca 4000 flaskor som görs i ståltank och sedan lagras 1 år i nya ekfat av fransk ek. Han är stolt över allt vin han gör, det ena förringar inte alls det andra, men detta vin ligger uppenbart allra närmast hans hjärta. Detta vin är också efterfrågat, så han har inga problem att sälja det.

Nu har han i alla fall byggt ett litet hus, en liten produktionsanläggning direkt bredvid sina vinstockar – tidigare hyrde han in sig hos en annan vinmakare i Saint Emilion (skall man kalla vinet Saint Emilion, måste det göras, lagras och tappas upp på flaska inom distriktet Saint Emilion). Alla druvor måste också handplockas, och sorteras noga. Plats i alla fall för 6 ståltankar, lite golvyta/arbetsyta, ett litet rum för ekfaten, ett kök och en källarvåning under. Inte helt klart ännu, fattas en del men det är nära nu. Nästa års produktion (av Clos Hortense) kommer att helt och hållet göras här. Han är uppenbart – men blygsamt tillbakadragen – mycket stolt! Vi gläds med honom! Verkligen!

Han skulle gärna ha ett par hektar till här (5500 vinstockar per hektar) men en hektar mark här, kostar ca 400.000 Euro, dvs ca 3.6 miljoner. För en hektar!  Så han har svårt att se lönsamhet (och ekonomi!) i att köpa några hektar till. (I den mån det överhuvudtaget går att få tag på!)

För jämförelsen skull – i Castillion/Puisseguin där vi bor, ca 15 minuter från Saint Emilion byn, kostar vinodling ca 35.000 Euro per hektar. Viss skillnad!

Många regler styr byggandet av ett sådant här hus – området Saint Emilion är Unesco världsarv-skyddat, vilket betyder t ex att taket måste vara gamla takpannor, färgen på fönsterluckor måste vara exakt rätt, osv osv.

Slutligen – maskinen på golvet är en modern vinpress – första pressningen måste ske väldigt försiktigt, bara så druvorna öppnar sig lite. Ingen krossning av skalet, det sker vid en senare, andra pressning. Denna maskin har en ”ballong” invändigt, som blåses upp försiktigt, och pressar druvorna utåt. På så sätt kan man noga styra hur hårt dom pressas. Väldigt enkelt men avancerat ändå.

hortense1hortense2hortense3hortense4